2013-02-20

skin care routine



Nekoliko vas mi je tražilo post na temu nege lica, i napokon sam se odvažila da se upustim u tako nešto. Za početak bi trebalo da naglasim da je moja koža mešovita sa jako masnom T-zonom i da poslednjih par godina imam problema sa njom, pa su i proizvodi koje koristim uslovljeni time. Kroz pubertet sam prošla sa ukupno dve bubuljice, a onda se na početku studija nešto čudno desilo i moja koža je postala problematična. Poslednjih meseci se to prilično smirilo i nadam se da ću uskoro zaboraviti na sav taj pakao. No, vratiću se na to kasnije.

Počeću sa onim što koristim za čišćenje lica svaki dan, a to su gel za umivanje i piling-maska koje vidite na prvoj slici. Umesto gela za umivanje ponekad uskoči Dove sapun, recimo da mi je svejedno, bitno je da temeljno očistim lice. Probala sam razne gelove za umivanje, i nisam primetila neku značajnu razliku, nijedan nije učinio čudo, i ostala sam pri Garnierovom iz prostog razloga što mi drugi proizvodi iz te linije jako odgovaraju.
Piling-masku koristim skoro svaki dan kao piling, i znam da to deluje kao previše, ali nije agresivan i meni odgovara. Jednom nedeljno ga upotrebim kao masku, ostavim da deluje 5-10 minuta pa isperem, i moj utisak je da lepo smiruje zapaljenja.

Sledeće na listi nosi naziv gela za umivanje, ali se nanosi na očišćeno lice, služi za dubinsko čišćenje pora i uklanjanje fleka i bubuljica. Za moju kožu je dosta agresivan, jako isušuje pa ga u principu koristim 3-4 puta mesečno, najčešće kada mi zbog pms-a koža 'podivlja'.

 Eucerinov tonik sa mlečnom kiselinom je takođe nešto što koristim svaki dan, odnosno svako veče nakon čišćenja lica a pre nanošenja kreme. Fino umiruje zapaljenja, i ako ga par večeri preskočim koža prosto vapi za njim.
Freeman maska od krastavca je na meniju na svake dve nedelje, lepo hidrira lice i iako je mnogi smatraju agresivnom jer je peel-off (skida se bukvalno luštenjem) meni odgovara i ne smatram je agresivnom.

 Što se tiče krema za lice, reći ću samo da sam ih isprobala mali milion i došla do zaključka da mi većina krema za masnu kožu nikako ne odgovara jer užasno isušuju i koža nakon njih ostane nekako sparušena. To što je koža masna nikako ne znači da je treba ostaviti dehidriranu. Često mi se dešavalo da mi krema za suvu kožu daleko više odgovara nego kreme namenjene masnoj koži.
Za ove tri koje vidite na slici iznad imam samo reči hvale. Garnierova i Eucerinova su namenjene masnoj koži, ali su hidratantne i fino matiraju kožu tako da nema prosijavanja. Recimo da mi je Garnier za nijansu bolja, iako nisam imala nikakva očekivanja od nje.
Swissological noćnu kremu sam nedavno počela da koristim, namenjena je suvoj i osetljivoj koži i koristim je tek ponekad, da 'nahranim' kožu.


Vichy termalna voda je nešto od čega sam imala visoka očekivanja, i iskreno nije me oduševila, više ostavila ravnodušnom. Ponekad uveče posle umivanja je isprskam po licu, ostavim par minuta, obrišem i namažem kremu. Ništa spektakularno.

Poslednje na listi su trakice za čišćenje pora i Dr Colić maske.
Balea trakice mi se ne dopadaju, i definitivno ih neću kupiti ponovo, jer oderu kožu a ne urade ono čemu su namenje - ne očiste pore, tek poneku. Ako imate predlog za neke druge volela bih da to podelite samnom.
Dr Colić maske su nešto što me je oduševilo, posebno ova sa alojom, divno regenerišu, umiruju kožu i ostavlaju je mekom. Dakle moja preporuka.

Na kraju bih samo naglasila par stvari. Prvo, nisam ekspert na ovom polju i ako nešto odgovara meni, ne mora značiti da će i vama i obratno. Iskreno, proizvode biram nekako intuitivno, osećam da li nešto prija mojoj koži ili ne i na osnovu toga odlučujem da li ću i koliko često koristiti neki proizvod. Takođe, u toku meseca koža prolazi kroz različite faze pa joj različite stvari i odgovaraju, i o tome vodim računa.

I još nešto jako bitno - na početku sam pomenula da mi je koža problematična ali da se poslednjih meseci smirila. Jedno vreme sam zaista prolazila kroz pakao i lice mi je bilo u strašnom stanju. Često od nervoze i očaja nisam mogla da se oduprem istiskivanju bubuljica i tako sam se uhvatila u čarobni krug iz kog nisam mogla da se izvučem. Što sam više čačkala po licu to je bilo gore, a kako je postajalo gore tako je i meni bilo teže da se suzdržim i držim prste dalje od lica. Možda znate o čemu pričam, iskreno se nadam da ne znate. Elem, najbolji savet koji vam mogu dati je suzdržavanje od ikakvog čačkanja, jer će to, za razliku od bilo kakvog proizvoda, zaista učiniti čudo.

Ako ikome treba savet, pišite u komentarima, na mejl, biće mi drago da pomognem makar jednoj osobi.

Puno poljubaca do sledećeg posta!
A.

26 comments:

  1. You got some great items! I really like your blog! I'm glad that I found it! It would be nice if you could stop by my blog sometime too (I'm from England) as I post my outfits, personal style, likes and much more :) :)

    www.raindropsofsapphire.com

    ReplyDelete
  2. jao kako te nazalost razumem za ovo cackanje, ja i jednu na licu ne mogu da izdrzim pa je odmah cackam. :/ Meni uglavnom pomaze klindasom, preporucjem toplo ko ima tako po neku na licu ali morate biti uporne kao sto je Aleksandra rekla.
    Divan post, volela bi da vidim nesto o sminci takodje. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogla bih da probam klindasom :)
      Hvala, drago mi je da ti se dopao post, a za sminku vec ne znam, ne posedujem bogznakakvo znanje koje bih mogla da podelim, ali mozda bude i tako nesto :)

      Delete
  3. Odlican post ;) drago mi je sto si sa nama podelila svoje iskustvo. Verujem da ce mnogima znaciti, mene si zainteresovala za Garnier proizvode. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je drago da ti se dopada post, a bice mi jos draze ako sam bar nekome pomogla :)

      Delete
  4. Poslednji savet je definitivno najčudotvorniji ;)
    Super si ovo uradila!

    ReplyDelete
  5. They're good products.

    Valeria. http://myurbanmarket.blogspot.it
    Giveaway: http://myurbanmarket.blogspot.it/2013/02/international-giveaway-share-love.html

    ReplyDelete
  6. nista od ovih proizvoda nisam probala ali bih volela da probam vichy termalnu vodu i freeman masku :)

    ReplyDelete
  7. Ja generalno nemam problematicnu kozu, samo me to "cackanje" ubi! Super je post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) a za odvikavanje od cackanja treba vremena, ali vredi!

      Delete
  8. Srećom nemam problema sa kožom lica, ali takođe koristim Garnier proizvode za negu. :)

    ReplyDelete
  9. Sjajan post!!!
    Kristina!!

    ReplyDelete
  10. Imam jedno pitanje. Da li si aktivna na pinterestu? Ja razmisljam da napravim profil i ne znam kako funkcionise, koja je u stvari poenta, da svoje slike sa kompa prebacis na sajt i tako oslobodis memoriju? Aktivna sam na we heart it-u i obooozavam ga, ali mi pinterest nije najjasniji, pa ako ti nije problem da mi objasnis i pojasnis svrhu..:D
    Puno pozdrava! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aktivna sam i obozavam ga! Zamisljen je kao onlajn mood board, a mozes ga koristiti kako hoces. Ja sam ga prihvatila kao super nacin da oslobodim kompjuter gomile slicica, pritom ih lepo tematski klasifikujes, i pregledne su, kao na pravoj tabli. Ranije sam za to koristila timblr, ali njemu fali te preglednosti
      Nadam se da sam donekle objasnila smisao :)
      Pozdrav i hvala na javljanju! :)

      Delete
  11. Obozavam ovakve postove i bas si me obradovala :) Bukvalno mi se desila ista stvar kao i tebi, do fakulteta lice cisto a onda odjednom haos :( Da li si probala jos neku freeman masku ili piling? Kako se krecu cene maski? :)
    Hvala
    Tamara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se svidja i nadam se da sam pomogla bar malo ;)
      Probala sam neku vocnu, al bas davno, nije bila losa ali ova mi se mnogo vise svidela.. najbolje da pogledas kakvih ima i cemu su namenjene pa odaberes onu koja ti odgovara..a cene slabo pamtim :)
      Hvala tebi na javljanju, veliki pozdrav!

      Delete
  12. Imam isti problem, u pubertetru nista ali se zato sada borim u svojim dvadesetim sa bubuljicama :/
    I meni je super Dr Colic maska, lice bude predivno posle nje :)

    ReplyDelete
  13. I have just stumbled across this blog via tuula.com and I am literally in love!
    What an amazing blog you have :)
    You can now consider me a new reader of your blog.
    I cannot wait for the future posts to come!

    If you had a spare minute or so, could you check out my blog?
    Maybe you could follow me via GFC and bloglovin' and I'll follow you back?

    I hope you have an amazing Thursday!

    Much Love,
    Kate xo

    www.and-kate.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. At this time it looks like BlogEngine is the preferred blogging platform out there right now.

    (from what I've read) Is that what you're using on your blog?


    my web page :: wordpress seminar

    ReplyDelete